Debutul noilor semănători construite în Marea Britanie

New grain and fertiliser drills from Great Plains

Vizitatorii din acest an al standului Great Plains din cadrul expoziției Cereals and Royal Highland Show au avut surpriza să vadă noile modele de semănători Centurion și Saxon de la Great Plains, alături de nou lansatele discuri X-Press VX.

Dacă până nu demult la gama de semănători Centurion era posibil doar un buncăr de semințe, de acum Centurion în variantele de 3, 4 și 6 metri lățime de lucru, pot fi echipate și cu un aplicator de fertilizant solid. Pentru semănătoarea cu disturbare minimă Saxon acest sistem de fertilizare poate fi întâlnit la cele de 3 și 4 metri lățime de lucru. Tot pentru prima oară în această vară s-a lansat și varianta de 6 metri lățime de lucru a semănătorii Saxon, deocamdată fără sistem de fertilizare.

Sistemul de fertilizare a fost integrat pentru a grăbi răsărirea și a da cel mai bun start noilor plante, în special pe perioada primăverii care este crucial pentru culturile de primăvară. Acest update pe linia semănătorilor Saxon și Centurion vine după o muncă covârșitoare timp de trei ani, timp în care s-a studiat semănatul direct în culturile de acoperire, parte a procesului de luptă împortiva buruienilor  ne explică David Holmes - Director de vânzări.

Faptul că aplicăm fertilizantul la însămânțare, aproape de semințe sau în linie cu acestea utilizând sitemul dubul de transport de la Great Plains sau ca plasare laterală, oferă un beneficiu major când vorbim de răsărire, reducerea costurilor de înființare sau controlul vegetației, a adăugat acesta.

Datorită necesarului mare de presiune la sistemul de  transport dubul pentru modelele de 3 și 4 metrii, semănătorile au fost dotate cu un ventilator Crary și două unități de dozare separate, pentru fertilizant și sămânță, pentru fiecare secție de însămânțare via unui sistem Venturi, un turn pentru fiecare material livrat.

La semănătorile de 6 metri transportul se realizează prin două sisteme Venturi cu posibilitatea închiderii la jumate a zonelor și cu sistem de calibrare individual pe fiecare material dozat.

Un sistem de partiționare flexibil este instalat în buncăr cu posibilitatea de a alege procentual gradul de separație 60/40%  sau 50/50%. Capacitatea buncărului este de 3000 Litri, standard la echipamentele de 3 și 4 metri. Opțional semănătoare de 4 metri poate fi dotată cu un buncăr de 4000 litri, buncăr standard pentru semănătoare de 6 metri.

Datorită sistemului Venturi se poate atinge o rată mare de însămânțare de până la 400 Kg/Ha. Noul design oferă o mai bună distribuire a semințelor pe toată lățimea de lucru a seminței și totodată o mai bună spațiere a semințelor pe linia de însămânțare, spun reprezentanți companiei.

 

Saxon  - crește la 6 metri lățime de lucru.

Great Plains a lansat noua semănătoare Saxon de 6 metri lățime de lucru. Aceste semănători cu minimă disturbare a suprfeței au fost construite până acum, în varianta de 3 și 4 metri și fără fertilizare. Noul model de 6 metri poate fi dotat și cu fertilizare.

Dotat cu discurile Turbo Blade de la Great Plains, Saxon a fost creat pentru a oferi posibilitatea de a prelucra solul doar pe zona de cultivare, sau de a tăia și semăna printr-un volum mare de resturi vegetale. Acest lucru face din semănătoarea Saxon un echipament ideal pentru înfințarea de culturi vegetale de acoperire (cover crops) unde disturbarea minimă a solului este necesară.

Nu doar că Saxon este eficient în tehnologia de minimă prelucrare dar poate opera chiar și în tehnologia No Till pentru combaterea buruienilor și în special a  Alopecurus myosuroides (denumită popular Coada Vulpii) bineînțeles dacă tipologia solului ne permite, spune David Holmes.

Discurile inovative Turbo Coulter au fost create de catre Great Plains. Oferă o excelentă prelucrare a solului în zona de însămânțare fără a disturba suprafața dintre discuri reducând astfel riscul de a introduce în pământ a semințelor de vegetație. Fiecare disc Turbo este în linie cu discul de însămânțare seria 00. Canelurile de pe suprafața discului creează unu pat germinativ fin de până la 50mm unde sămânța va fi plasată oferind astfel șanse egale de creștere. Discul canelat intră în sol perpendicular pentru o tăiere maximală dar cu mai puțină forță de apăsare. La ieșire, canelurile sunt paralel cu solul pentru o degajare controlată a solului lăsând astfel zona dintre rânduri neatinsă.

Opțiunea de roți de tasare în V ajută la acoperirea semințelor prin apăsarea la bază creând astfel un contact optim sol - sămânță, mai ales când însămânțarea se realizează în condiții de sol umed și neprelucrat - a adăugat David Holmes.

Saxonul de 6 metri este dotat cu un buncăr de 4000 litri care, în condiți de fertilizant și semințe, poate fi împărțit  50/50% sau 40/60% între cele două materiale.

Discurile Turbo Coulters sunt pozitionate în fața celui mai mare și larg tăvălug din cauciucuri disponibil pe piață, acesta oferă o bună consolidare în fața secțiilor de însămânțare seria 00.

Noua semănătoare de 6 metri poate fi dotată cu 36 de rânduri spațiate la 167mm sau 48 de rânduri la 125mm. Fiecare secție seria 00 este dotată cu o clapetă din plastic care are rolul de a închide tranșeul pentru a opri saltul seminței din acesta.

Ajustarea hidraulică a secților de însămânțare ne permite optimizarea, în funcție de sol, a zonei de prelucrare asfel putând alege o presiune pe secție cuprinsă între 40 și 160 Kg.

Noul braț al secției maximizează transferul de greutate de la discuri către roțile de închidere ținând astfel în permanență secția paralelă cu solul. Acest fapt asigură o adâncime de însămânțare egală în special în condiții grele de exploatare.

Sistemul de distribuție este cu rată variabilă din standard. Este compus din module turnate, senzori de semințe, sisteme de cărări tehnologice precum și posibilitatea închideri de secții pentru culturi cu spațiere mare.

După selectarea din cabină a modului de calibrare, operatorul pur și simplu se îndreaptă către zona din spate a semănători unde, pe un tub dedicat, se face calibrarea faptică.

Noul Saxon se pliază pentru transport stradal la 3 metri, greutatea în transport fiind distribuită pe roțile paker dar numai cu câte două roți pe fiecare parte, pentru echilibru și degajare. Semănătoarea este dotată și cu un kit de lumini stradale în conformitate cu cerințele Europene.

Buncărul poate fi dotat și cu celule cântar. Lucrând cu sistemul de control hidraulic, aceștia asigură transferul greutății buncărului pe toată lățimea de lucru a semănători indiferent de cantitatea rămasă.

Opțional Saxon poate fi dotat cu spărgători de urmă, bară de nivelare controlată hidraulic, marcatori hidraulici laterali și pentru cărări pre - răsărire sau kit de camere video.

Sistemul este controlat de un computer Mueller ISOBUS - ready pe un terminal la alegere.