Rețetă de succes

Simon Revell

Simon Revell, Director de Export, vorbește despre povestea de succes a culturii de rapiță și cum sistemul de însămânțare dintr-o singură trecere deja demonstrat în Marea Britanie poate da rezultate interesante în întreaga lume.

 

Oamenii spun adesea că necesitatea este mama invențiilor. Cu siguranță această zicală se aplică și în cazul de însămânțare dintr-o singură trecere pe care Simba a dezvoltat-o cu ajutorul fermierilor, agronomilor și firmelor de semințe, în ultimul deceniu. Este o tehnologie care se potrivește perfect cu țelul Great Plains, acela de a oferi soluții care să aducă beneficii agronomice și economice și care ajută fermierul să-și crească productivitatea.

 

Tehnologia Înfințării Culturilor

Sistemul folosește o gamă largă de echipamente primare de prelucrare a solului produse în UK. Acesta include a -V-a generație de cultivator bazat pe disc - ancoră, SLD, și noul DTX purtat. Pentru fermieri mai mici, X-Press purtat combinat cu o bară ST este ideal, în timp ce utilajul tractat SL îndeplinește cerințele fermierilor care au în dotare tractoare puternice. SL prelucrează în adâncime solul restructurându-l și elimină straturile compacte.

Utilajul care a dat startul acestor experimente în anii 90, umilul subsolier, a evoluat în lumina noilor cerințe.

Astăzi poți alege între Flatliner, ce folosește ancore Pro-Lift și tăvălugul recunoscut în întreaga lume, DD- Ring, folosit pentru a consolida suprafața și de a oferi un mediu de creștere propice semințelor.

 

Cererea pentru OSR ( producția de rapiță) crește!

Progresul înregistrat în primele zile a fost lent din cauza unui număr de factori, în special recoltarea grâului coincidea cu perioada optimă de însămânțare a rapiței în special în partea de nord a Europei. Faptul că rapița a fost considerată ca fiind "doar o cultură de tranziție", înseamnă că aceasta nu a primit atenția pe care o merita. Mai mult decât atât, profitabilitatea culturilor principale era mult mai importantă la rentabilitatea afacerii. Abilitățile, lipsurile și presiunile volumului de muncă au avut, de asemenea, un impact asupra producției de rapiță.

Cererea pe piață a uleiului de rapiță a crescut potențialul financiar al acestei culturi, facând-o mult mai atractivă decât culturile de bază. Acest lucuru ne-a determinat să învățăm mai multe despre cerințele aceastei plante pentru a crește productivitatea.

Colaborând cu companiile de semințe și alți parteneri cheie, echipa Great Plains din cadrul departamentului de cercetare din Sleaford, UK, a jucat un rol important în depășirea granițelor în obținerea rezultatelor care acum zece ani pareau imposibile.

Cunoscând necesitățile plantelor și nu ce credem noi ca ar avea nevoie, au fost bazele sistemului de pregătire și însămânțare dintr-o singură trecere, și asfel putem oferi informații cruciale în creșterea productivității fermierilor.

 

Cunoașterea - cheia succesului

Pentru a maximiza producția la hectar, pentru plante umiditatea nu este singurul factor important. În timp ce adâncimea de însămânțare și un pat germinativ fin sunt factori facilitanți, totuși și numărul de plante pe metru pătrat plasate într-un pat germinativ bine structurat, fără restricții pentru dezvoltarea rădăcinei sunt cerințe mult mai importante. 

Cunoașterea tipurilor de soiuri și obiceiurile acestora sunt de asemenea factori importanți împreună cu o bună cunoaștere a solului, în special a micronutrienților acestuia.

De prea multe ori pe călătoriile mele am văzut o pregătire excesivă a patului germinativ, datorat în mare măsură convingerii că mărimea semințelor determină modul în care sunt necesare sau nu mai multe treceri ale utilajelor de pregătire - în mod normal, mult prea multe treceri. Acest lucru determină invariabil formarea unei structuri  solide la mică adâncime ( hardpan) care împiedică dezvoltarea rădăcini plantei în timpul primelor zile de germinați, împiedicându-i capacitatea acesteia de a forma o structură adecvată esențială înaintea intrării în iarnă.

Acest lucru poate duce la băltire în funcție de climat, fie peste iarna sau primăvara în timpul topirii zăpezii. Rezultatul final poate fi pierderi de culturi, în special în cazul în care o hardpanul rămas adânc este prezent.

Un alt termen impropriu este puterea de rădăcini. Rapiță este de fapt o plantă cu "rădăcină leneșă". Un strat compactat va limita capacitatea rădăcinii de a merge în căutarea de umiditate atunci când planta intră în perioada de maturitate a păstăilor. Dar dacă rădăcinile pot ajunge la umiditate situată mai adânc există mai puține șanse de pierdere a păstăi astfel aproape toate păstăile produc semințe bune, viabile care îmbunătățesc randamentul și conținutul de ulei.

 

Potențialul Global

Studiile suplimentare și experimentele agricole au confirmat faptul că în zonele în care precipitațile sunt distribuite în diferite perioade ale anului și temperaturile de vară sunt considerabil mai mari decât aici, în Marea Britanie, beneficiile sistemului de unică trecere de la Great Plains sunt considerabile. Acest lucru are ca rezultat adoptarea crescută a sistemului în întreaga lume. În cazul în care modelele de cultivare au o perioadă de rotație mai lungă, beneficiile culturilor cresc semnificativ iar creșterea producției poate fi semnificantă.

Mai avem multe de învățat despre cerințele plantei pentru a realiza pe deplin potențialul masiv a acestei culturi importante. Cu mai bună analiză cu privire la densitatea plantelor, nutriție, cum și când acest lucru se aplică precum și dezvoltarea de noi soiuri și posibilități, sunt vaste. Cercetăm, de asemenea, culturile de companie și beneficiile pe care acestea le pot aduce. Primele semne sunt foarte încurajatoare.

Așteptarea nu este o opțiune. Pentru a merge mai departe trebuie să fim afară, să continuăm cercetarea și să fim suficient de îndrăzneți să punem la îndoială convenționalul și să căutăm idei noi. Este o filozofie care culege recompense substanțiale pe sistemul de cultură a oleaginoaselor, și se duce la întrebarea, daca am aplicat aceeași abordare "gândește diferit" la alte culturi, cât de departe am putea ajunge?